Ma 2018. április 26., csütörtök, Ervin napja van.
Holnap Zita napja lesz.
Haddon, Mark - Stephens, Simon: A kutya különös esete az éjszakában (The Curious Incident of the Dog in the Night-Time)

A kutya különös esete az éjszakában

A 15 éves Christopher különleges fiú. Autista, ezen belül Asperger szindrómás, ami nagyjából annyit jelent, hogy bár rendkívüli képességei vannak, érzelmileg mégis megközelíthetetlen. Ám egy este brutális gyilkosság nyomára bukkan, és úgy dönt, nyomozásba kezd...

A szálak egyre messzebbre vezetnek, és a kamasz srác egész világa lassan átalakul, semmi sem az már, aminek látszik. A nyomozást megnehezíti Christopher különleges és zárt világa, hiszen az ő számára mást jelentenek a világból érkező jelek, másképpen értékeli őket, mint a kortársai, vagy akár a családja. A matematika és a fizika bűvöletében él, űrhajós akar lenni, mert odafönt kevés az ember. A fiú vélhetően legerősebben Tobyhoz, a fehér patkányához kötődik, és ez az érzelmi merevség próbára teszi az apja tűrőképességét.
A prímszámok és négyzetes hatványok világából lassan előkeveredik az a kamasz, akinek terveznie kell, döntenie és önállósodnia. Innentől kezdve Christopher története egybecseng a világ összes tinédzserének történetével. Nincs különbség, mindenkinek elő kell bújnia a védelemből és elindulnia a felnőtté válás útján. Christophert ezen az úton olyan felnőttek kísérik, akik már régen megérkezhettek volna, de elkéstek, így aztán a színdarab végére érve lesznek kénytelenek vállalni a saját életüket. Fény derül a tettesre, de a családi titkok is napvilágra kerülnek.
Chirstopher világa ugyan szokatlan és ismeretlen, de a mindannyiunkra leselkedő világ is az. Még sincsen annyi különbség közöttünk, mint gondolnánk.

Műfaj: krimi
Szereplők: 5 nő, 4 férfi
Bemutató: 2014. március 8., Centrál Színház; 2016. november 24., Miskolci Nemzeti Színház
Forrás, fotó (Rick Zsófi): Centrál Színház
 
Banner