Ma 2018. április 26., csütörtök, Ervin napja van.
Holnap Zita napja lesz.
O'Neill, Eugene: Hosszú út az éjszakába / Utazás az éjszakába (Long Day's Journey Into Night)

Hosszú út az éjszakába

A Hosszú út az éjszakába O’Neill leginkább önéletrajzi ihletettségű színműve, szinte minden motívuma saját családjának történetét idézi. Olyannyira, hogy a szerző életében nem is engedélyezte a bemutatását, halála után viszont nagyon hamar világsiker lett, színpadon és filmen egyaránt.

A Nobel-díjas szerző darabja egy hosszú nap és egy boldogtalan család története. James Tyrone, az apa, jó nevű színész, aki az évek alatt feláldozta művészi karrierjét a stabil és könnyű keresetért cserébe. Jamie, a nagyobbik fiú, jobb híján szintén színész lett, céltalan életét a New York-i éjszakában pazarolja el. Edmund, a kisebbik fiú, író szeretne lenni, de valószínűleg súlyos beteg, és most a diagnózisra vár. Mary, az anya, nemrég jött vissza az elvonókúráról, ahol morfiumfüggőségét kezelték. Tyrone-ék reggel még kedélyesen ülnek a reggelizőasztalnál, és éjfélre életük ezer darabra hullik szét. Hogy ki a hibás mindezért? Ki tudja. És kié volt az első tévedés? Talán már nem is számít. Vagy mégis?
A Hosszú út az éjszakába a lappangó feszültségek mély emberismerettel megírt drámája, minden időben megrendítően mesél a családi boldogság és a megtartó szeretet szétfoszló illúziójáról.

Műfaj: dráma, 2 nő, 3 férfi
Bemutató: 2015. január 30., Weöres Sándor Színház; 2015. október 30., Gárdonyi Géza Színház; 2016. február 3., Magyar Színház
Forrás, fotó: Weöres Sándor Színház
 
Banner