Ma 2018. április 26., csütörtök, Ervin napja van.
Holnap Zita napja lesz.
Osborne, John: Dühöngő ifjúság (Look Back in Anger)

Dühöngő ifjúságHárom huszonéves fiatal egy szobába zárva, munka nélkül őrlődik. A szerelmes lány, Alison kiszolgálja a fiúkat. Jimmy szenved és sajnálja magát. Cliff sajnálja Jimmyt. Alison elhagyja Jimmyt, aztán mégsem… Mi lesz Jimmyvel, ezzel a tehetséges és javíthatatlanul idealista fiatalemberrel, aki képtelen elfogadni az őt körülvevő környezet sivárságát, tunyaságát, megalkuvását?

John Osborne darabjának eredeti címe – „Nézz vissza haraggal” – nem véletlen. Szinte felszólítás a mindenkori fiataloknak, hogy ne kövessék az „ősök” felületes, üres, túlságosan a merev formákhoz ragaszkodó életvitelét. S hogy aztán mire jutnak vele? Úgy járnak-e, mint a „dühös fiatalok”, akiknek tehetetlensége az őrjöngés és csöndes belenyugvás között ingadozva végül csúfos konformizmusba fulladt? Megint egy újabb elvesztett illúzió?

Műfaj: színpadi játék
Szereplők: 2 nő, 3 férfi
Bemutató: 2018. január 24., Soproni Petőfi Színház (A Soproni Petőfi Színház, a Kaposvári Egyetem Művészeti Kara és a balatonfüredi Kisfaludy Színház koprodukciója), 2018. március 16., Orlai Produkció (Belvárosi Színház)
Forrás: Soproni Petőfi Színház
Fotó: sonline.hu
 
Banner