Ma 2018. április 26., csütörtök, Ervin napja van.
Holnap Zita napja lesz.
Adler, Warren: A rózsák háborúja (The War of Roses)

A rózsák háborújaA Rózsák háborúja egyedülálló módon beszél egy olyan témáról, ami közvetve-közvetlenül mindannyiunkat érint. Az előadás egy válás történetét meséli el. Ha egy párkapcsolat véget ér, az elszakadás nehézségei olyan szélsőséges helyzeteket teremtenek, ahol megmutatkozik, hogy milyen esendő és kicsinyes is az ember – és hogy még ezek a legsiralmasabb élethelyzetek is tele vannak humorral.

A darab főhősei, János, a férj és Barbara, a feleség éppen a válásuk kellős közepén vannak. Fiatalon kötöttek házasságot, és miközben egymás mellett lettek felnőttek, rájöttek, hogy egyáltalán nem ismerik egymást. A férj ki sem lát a munkából, a feleség végre kitörne a konyhából, és saját életet kezdene. Innen már nincs visszaút. El kell válni, szétosztani a vagyont, elperelni a másiktól a házat, a fényűző otthont, amit közös munkával teremtettek meg. A válás kemény munka, egyedül nem is menne. Mindenre elszánt ügyvédeik azonban hadvezéreket megszégyenítő stratégiával terelik ügyfeleiket a vagyonmegosztás rögös útján.
A ház lassan romhalmazzá változik, János és Barbara tehetetlenségükben törnek-zúznak, és gátlástalanul igyekeznek keresztbe tenni a másiknak.
Igazi abszurd színház ez, ahol a szereplők szinte a legvégéig nem veszik észre, hogy valójában ugyanazon az oldalon állnak, hiszen mindketten ugyanazt akarják: elválni, méghozzá minél civilizáltabb módon.
Látva, hogyan vetkőzik ki magából az egykori szerelmespár, talán még drukkolunk is nekik, miközben (majdnem) biztosak lehetünk benne, hogy velünk ilyen soha nem történhet meg.

Műfaj: fekete komédia
Szereplők: 2 nő, 2 férfi
Bemutató: 2018. március 2., Móricz Zsigmond Színház - Krúdy Kamaraszínpad
Forrás, fotó: Móricz Zsigmond Színház
 
Banner